راهکار های افزایش تخم گذاری مرغ
- تغذیه
- بیماری
- دمای محیط
- نژاد
- روشنایی محیط
- لانه تخم گذاری
الف – تغذیه
مهم ترین و ساده ترین عامل در افزایش میزان تخم گذاری مرغ تغذیه می باشد، مرغی که هر روز فقط از برنج یا نان خیس تغذیه کند، طبیعی است که هر هفته 2 عدد تخم بگذارند، اگر مرغداران صنعتی بخواهند با این مواد مرغ های تخم گذار خود را تغذیه کنند، مطمئنا پس از مدتی دچار ورشکستگی خواهند شد. بنابراین برای مرغ های تخم گذار جیره غذایی (کنسانتره) بخصوصی وجود دارد که به صورت آماده بفروش میرسد، ولی اگر قصد خرید این کنسانتره را ندارید، باید مرغان خود را با مواد غذایی پر پروتئین و غنی از کلیسم تغذیه کنید. انواع دانه ها و حبوبات، ذرت و سویا سرشار از پروتئین و ویتامین هستند، کلم و کاهو نیز منابع مناسبی از کلیسم هستند که می تواند در افزایش میزان تخم گذاری مرغ ها تاثیر گذار باشد. به عنوان مثال خود پوست تخم مرغ را میشود بعد از اسیاب کردن با غدای اماده که در بازار به نام دانه پارس وجود دارد قاظی کرد و نواله مخصوص درست کرد (طرز تهیه نواله در مقاله جداگانه نوشته شده است )
ب – بیماری
از عوامل مهمی که در کاهش و یا حتی توقف تخم گذاری در پرنده تاثیر گذار است، بیماری است. بیماری های مختلفی وجود دارند که در این قضیه دخیل هستند و بیان این بیماری ها خارج از حوصله این مقاله می باشد. به عنوان مثال سرما خوردگی – اسهال سفید و……
ج – دمای محیط
در موارد زیادی مشاهده شده که مرغ تخم گذار در اوج دوره تخم گذاری خود قرار داشته و با توجه تغذیه صحیح و سلامت کامل خود، متاسفانه هیچ گونه تخمی تولید نمی کند. دلیل این مورد می تواند متوجه دمای محیط پرورش مرغ شود، دمای مناسب برای مرغ های تخم گذار بین 22 الی 26 درجه سانتی گراد می باشد و در صورت رعایت این مورد می توان میزان تخم گذاری مرغ ها را تا حد قابل توجهی افزایش داد. برای گرم نمودن محیط پرورش طیورمی توان از بخاری گازی، جت هیتر مخصوص مرغداری، هیتر برقی، هیتر مخصوص گلخانه و حتی گذاشتن چند لامپ رشته ایی در نزدیکی مرغها استفاده نمود.
د – نژاد
عامل دیگری که در میزان تخم گذاری مرغ تاثیر بی تاثیر نیست ، نژاد اوست. برخی از مرغ ها ذاتاً استعداد بالایی در تخم گذاری دارند و برخی نیز آنچنان علاقه ای به تخم گذاشتن ندارند، شما قبل از خرید جوجه ها باید نوع نژاد مورد نظر خود را انتخاب کنید تا در دوره تخم گذاری خود از حداکثر تخم گذاری برخوردار باشند. یکی از بهترین مرغ هایی که از میزان تخم گذاری بالایی برخوردار است، مرغ مرندی است
ه – روشنایی محیط
یکی از مهمترین عوامل دیگری که در میزان تخم گذاری مرغ تاثیر به سزایی دارد، میزان ساعات روشنایی محل زندگی مرغ ها است که معمولا برای مرغ های تخم گذار 14 الی 16 ساعت روشنایی در نظر می گیرند و اگر در فصل زمستان قرار دارید برای القای نور طبیعی به مرغ ها بهتر است از لامپ های آفتابی استفاده نمایید.به عنوان مثال در پرورش مرغ ها به صورت محلی در فصول پاییز و زمستان که روزها مرغها به بیرون محل نگهداری خود هدایت میشوند و در هنگام غروب افتاب که به محل حواب یا محل نگهداری برمیگردند بهتر است پس از بازگشت و خوردن اب و دان محل را با چند لامپ رشته ایی برای مدت چند ساعت بیشتر روشن نگه داریم
برای این کار با استفاده از یک مدار تایمر و چند لامپ ترجیحا رشته ایی (به علت تولید و تامین گرما ) که به صورت موازی با هم باشند انجام می دهیم (از لامپ های فلورسنت و کم مصرف به رنگ افتابی هم میشود استفاده کرد )
به تجربه های خودم گذاشتن سه عدد تخم درچهل و هشت ساعت یا دو عدد تخم در مدت بیست و چهار ساعت میتونم اشاره کنم گرچه اصولا بهتر هست که اینکار رو با رعایت کامل اصول تغذیه ایی انجام بدیم والله دچار مشکلات سو تغذیه و بیماری گله میشویم
و – لانه تخم گذاری
اگر مرغ های خود را به حالت سنتی یا بومی پرورش می دهید بهتر است لانه تخم گذاری از سالن پرورش جدا باشد تا مرغ هنگام احساس تخم گذاری با خیالی راحت به لانه مراجعه نموده و اقدام به تخم گذاری نماید. هم چنین بهتر است کف لانه را با خاک اره، گیاه های نرم و یا پشم شیشه بپوشانید تا مرغ بیشتر به لانه علاقه پیدا کند و بیشتر اوقات روز را در لانه به سر ببرد، هر چه لانه مرغ گرمتر و راحت تر باشد، احتمال تخم گذاری او نیز بالا خواهد رفت.