انواع نژاد مرغ در ایران

انواع نژاد مرغ در ایران

اکثر نژاد های مرغ بومی کشور ما از دسته مرغ های آسیایی می باشند. کشور ایران بواسطه تنوع آب و هوایی دارای زیستگاه ها مختلفی است. در اثر تاثیرات زیستگاه ها انواع مختلفی از نژاد های با خصوصیات متفاوتی ایجاد شده است به طوری که نتایج مقایسه ژنتیکی سه نژاد مرغ بومی ایران بیانگر مشابهت ژنتیکی این سه نژاد از نظر کاریوتیپ بود و قیاس کاریوتیپ این سه نژاد بومی با کاریوتیپ مرغ نژاد نیوهمشایر نشان داد که تفاوتی از نظر خصوصیات ریخت شناسی کروموزونی بین نژاد های ایرانی و نژاد وارداتی نیوهمپشایر وجود ندارد.

در بسیاری از کشور های در حال توسعه ترکیب ژنتیکی مربوط به نژاد های محلی هنوز پایه و اساس اصلاح نژاد طیور را تشکیل می دهند .منابع ژنتیکی مرغان بومی میتواند زمینه را برای تولید نژاد های با تولید مناسب و سازگار با شرایط روستایی فراهم کند. در حال حاضر مرغ های بومی که در نقاط مختلف کشورمان موجود هستند عمدتا از تلافی نژاد های داخلی و یا خارجی دیگر می باشند و نمی توان آنها را بعنوان نژاد خالصی دسته بندی نمود و در بین مرغ های بومی کشور دو نژاد مرندی و لاری تقریبا خالص می باشند.

نژاد مرندی

 

نژاد مرندی شناخته شده ترین نژاد مرغ بومی کشور ایران به شمار می رود. بیشتری پراکندگی این نژاد شهر مرند، آذربایجان و استان های شمال غربی کشورمان می باشد. از خصوصیات ظاهری این نژاد رنگ سیاه پر ها ووجود پر بر روی ساق پا است. همچنین رنگ لاله گوش این نژاد سفید رنگ است . این نژاد از لحاظ تخم گذاری جزء نژاد های شاخص مرغ بومی در کشور محسوب می گردد به طوری که در شرایط روستایی میزان تخم گذاری سالانه تا 150 و در شرایط مطلوب تا 180 عدد تخم مرغ هم می رسد. تخم مرغ در این نژاد به رنگ قهوه ای و به وزن حدود 50 گرم می باشد. وزن مرغ بالغ حدود 2 و وزن خروس بین 5/2 تا 3 کیلو می باشد.

 

 

نژاد لاری

 

این نژاد در نقاط مختلف کشور پراکندگی دارد . از این نژاد عمدتا به عنوان سرگرمی و برای مبارزه استفاده می کنند و از لحاظ اقتصادی اهمیتی ندارد. نژاد لاری شاید خالص ترین نژاد مرغ بومی در ایران محسوب شود. این نژاد شباهت زیادی با نژاد کورنیش دارد و دارای پاهای بلند منقار کوتاه و زرد رنگ قامت و گردن کشیده هستند که جزء نژاد های سنگین وزن محسوب می شوند به طوری که وزن مرغ بالغ 3 تا 4 کیلو گرم و خروس 4 تا 5 کیلوگرم می باشد و از نظر تخم گذاری چندان شرایط مطلوبی ندارند. وزن تخم مرغ حدود 50 گرم با رنگ کرم تا قهوه ای با پوسته ضخیم و دارای ضریب تبدیل نا مناسبی برای تولید تخم مرغ می باشند . نظر رنگ پر و بال واریته های مختلف نژاد لاری وجود دارد که اصلی ترین و خالص ترین آنها به رنگ قرمز هستند.

مرغ خزک

 

مرغ خزک بومی منطقه سیستان است که به علت کوتاه بودن پاهای آن به این نام خوانده می شود. این مرغ دارای جثه کوچک با پاهای کوتاه و رنگ پر ها حنایی تا قهوه ای تیره و با لکه های سیاه میباشد و دارای مقاومت بالای با شرایط نامناسب محیطی دارد . تخم گذاری این مرغ محدود به اسفند تا اواخر خرداد است که این میزان بین 70 تا 80 عدد تخم مرغ است. تخم مرغ این نژاد به رنگ سفید و حدود 35 تا 50 گرم وزن دارد. میزان باروری خوب تخم مرغ از خصوصیات خوب نژاد محسوب می شود. وزن مرغ خزک بی 5/1 تا 5/2 کیلو گرم متغیر است.

مطالبی که در این صفحه و صفحات تجربه های دیگر گذاشته شده صرفا تجربه های شخصی بوده وممکن است که دارای  هیچ گونه منبع علمی نباشد.

  • به هیچ عنوان ضمانت نمی کندکه اطلاعات موجود در این سایت، دقیق، کامل، به روز یا بدون خطا باشد.
  • هیچگونه مسئولیتی در برابر تبعات ناشی از هر گونه استفاده از مضامین این سایت را بر عهده نمی‌گیرد.
  •  هیچگونه مسئولیتی در برابر صحت اطلاعات موجود در گزارش‌های تحلیلی تهیه شده توسط کارشناسان این شرکت که بر روی این سایت قرار می‌گیرد بر عهده نمی‌گیرد و نظرات ارائه شده در این گزارش‌ها به هیچ وجه به عنوان توصیه‌ای جهت خرید، فروش یا نگهداری سهام شرکت‌ها و سایر ابزارهای معاملاتی نمی‌باشد و مسئولیت استفاده از این اطلاعات با مراجعه کنندگان به این سایت می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید